Mihin tarvitaan kiinteistönvälittäjää?

Asunto Rahaksi2 kommenttia

Jaa tämä somessa

Digitalisaatio muuttaa maailmaa. Robotit, tekoäly ja erilaiset sovellukset helpottavat elämää. Monet työt tehdään täysin tietokoneella istuen. Uber, Airbnb ja monet muut mullistavat perinteisiä toimialoja. Teknologian kehityksen myötä lukuisat vanhat ammatit ja välikädet ovat kadonneet – ja luultavasti jatkavat katoamistaan yhä kiihtyvään tahtiin. Yksi pitää kuitenkin pintansa – kiinteistönvälitys.

Jos ja kun olet sosiaalista mediaa, etenkin LinkedIniä käyttänyt, olet varmasti huomannut kiinteistönvälittäjien tulvan. Vaikka ei seuraisi ketään, jatkuvasti jonkun välittäjän päivitys jotenkin ajautuu vastaan. Koko ajan tehdään duunia, välillä päivitetään jotain salilta tai lomalta ja välillä auton ratista niin, että Bemarin merkki ratissa ja Rolex ranteessa varmasti näkyy. Luonnollisesti myös salilla käydään siksi, että jaksaa painaa duunia ja lomallakin ollaan läppärin kanssa.

Olemme tässä jo pidempään pohtineet, että mikä pitää kiinteistönvälittäjät porskuttamassa. Kaiken järjen mukaan kiinteistönvälityksen pitäisi olla auringonlaskun ala.

Asunnon voi myydä itse

Asunnon voi kuka tahansa myydä helposti itse jos viitsii nähdä vähänkään vaivaa. Kaikki kauppapaikat ovat nykyään verkossa, eikä ilmoituksen laatiminen ole mitään rakettitiedettä. Jos asuu jossain kasvukeskuksessa, voi asunnon myydä suoraan sijoittajalle (esimerkiksi meille tai kilpailijalle) pyytämällä tarjoukset verkkosivujen kautta. Papereiden tekoon löytyy selkeät ohjeet ja viime kädessä pankki varmistaa, että kauppakirjat ovat kunnossa.

Edes hinnan määrittelyyn ei kiinteistönvälittäjästä useimmiten ole apua. Kaikkien asuntojen myyntihinnat löytyvät verkosta (sieltähän välittäjätkin niitä katsovat) ja myynti-ilmoituksia on aina sen verran, että jonkinlaisen päätelmän oikeasta hinnasta voi tehdä itsekin. Lopulta kuitenkin oikea hinta on se, minkä ostaja suostuu maksamaan ja millä myyjä suostuu myymään.

Kiinteistönvälitys ei myöskään ole mitään halpaa hommaa. Välittäjä ottaa yleensä vähintään sen muutaman prosentin palkkiota, joka esimerkiksi pääkaupunkiseudulla saattaa olla kymmenen tuhatta euroa tai ylikin. Silti se maksetaan mukisematta asuntokauppaan “kuuluvana” kuluna, vaikka sama asiakas ostaessaan vaikkapa astianpesukonetta varmasti katsoo kaikki hintavertailut päätyäkseen varmasti parhaaseen (edulisimpaan).

Kiinteistönvälitys elää jos markkinoita on

Toki kiinteistönvälityksen hengissä säilymiselle löytyy ihan rationaalisia perusteita. Kaupanteko voi tuntua työläältä tai vaikealta itse. Uskotaan, että kiinteistönvälittäjän aktiivinen pöhinä LinkedInissä tuottaa paremman lopputuloksen ja ehkäpä viime kädessä unohdetaan välittäjän palkkio kun rahat yleensä vilahtavat pankin kautta eikä niitä oikeastaan pääse koskaan edes näkemään.

Joku kiinteistönvälittäjä osaa varmasti perustella oman tarpeellisuutensa vielä paremminkin, mutta ainakin meidän kristallipallomme mukaan kiinteistönvälitys tulee lähivuosina muuttumaan ja mullistumaan rajusti. Sitä emme osaa ennustaa onko kyseessä välittäjien jääminen tarpeettomaksi digitalisaation myötä – vai käykö niin, että muutama somestara vie kaikki kaupat kun loput jäävät nuolemaan näppejään.

Jaa tämä somessa

Katso myös

kommenttia

 • Näin myyt asunnon itse » Asunnon myynti itse 1 » Asunto Rahaksi

  09/01/2020

  […] asunnon myynti itse – taitava kiinteistönvälittäjä myy hyvän asunnon hetkessä, mutta ottaa siitä luonnollisesti sievoisen palkkion. […]

 • Näin myyt asunnon itse » Asunnon myynti itse 2 » Asunto Rahaksi

  09/01/2020

  […] Kiinteistönvälittäjän markkinointi on suurelta osin hänen itsensä markkinointia. Asunto myydään erikseen ja asunnon myynti itse on mahdollista. Aiemmin laadittu asuntoilmoitus laitetaan esimerkiksi Oikotie.fi -palveluun, Etuoveen tai vaikkapa Toriin. […]

 • Kommentointi on suljettu.