Asunnon myynti sijoittajalle

Asunto Rahaksi

Jaa tämä somessa

Asunnon myynti sijoittajalle ei ole se kaikkein tyypillisin tapa tehdä asuntokauppaa. Koska ihmisillä on yleensä tapana suhtautua epäillen kaikkeen uuteen ja erilaiseen, lienee tarpeellista selventää toimintaamme ainakin yhden blogipostauksen verran.

Sijoittajat ovat aina ostaneet asuntoja. Pienemmät sijoittajat ostavat niitä julkisilta markkinoita, eli toisin sanoen selailevat asuntoilmoituksia siinä missä muutkin ostajat ja tekevät kauppaa samoilla hinnoilla ja ehdoilla. Isommat, institutionaaliset sijoittajat taas ostavat kokonaisia kerrostaloja – lähinnä rakennusliikkeiltä ja toisiltaan.

Ongelmana sijoittajan näkökulmasta on se, että asunto pitäisi saada järkevään hintaan, mutta toisaalta kenenkään ei kannata lähteä myymään asuntoa sijoittajalle jos Pirjo ja Pentti perheineen maksavat siitä enemmän. Sijoittajan taas ei kannata maksaa ylihintaa, koska tällöin asunto on … noh, huono sijoitus. Asunnon hinta vaikuttaa siihen, millainen sen myynti- tai vuokratuotto on.

Ratkaisuna tähän ongelmaan kehitimme Asunto Rahaksi -palvelun, jossa ihmiset voivat myydä asunnon suoraan sijoittajalle.

Asuntokaupasta katoaa rahaa

Jos on koskaan myynyt yhdenkään asunnon, tietää miten asunnon hinnasta helposti “sulaa” tuhansia euroja kaupan yhteydessä. Tiesimme tämän kokemuksesta, mutta vakuudeksi laskimme esimerkin perustuen Helsingin Sanomien artikkeliin välityspalkkioista (linkki) ja Iltasanomien artikkeliin toteutuneista myyntihinnoista (linkki):

250 000 € – Asunnon arvo, tai alkuperäinen pyyntihinta. Kiinteistönvälittäjä on antanut asunnosta jonkin hinta-arvion, joka on käytännössä yleensä jonkinlainen teoreettinen maksimihinta, minkä asunnosta voi saada.

– 23 500 € – Ostajan tinkimä alennus (IS mukaan). Vaikka suomalaiset eivät muutoin tinkaa, on asuntokaupoissa pääsääntöisesti tapana tehdä alle pyyntihinnan oleva tarjous. Tämä on toki tiedossa myös ostajalla, minkä vuoksi pyyntihinta onkin yleensä hieman yläkanttiin.

– 7500 € – Välityspalkkio 3% (HS mukaan). Kiinteistönvälittäjä ei tietenkään ilmaiseksi esittele asuntoa ja markkinoi sitä. Yleensä välittäjä ottaa asunnon myynnistä provision, joka alkaa noin 2500 eurosta.

– 600 € – Myyntiajan vastike (3kk). Asunnon keskimääräinen myyntiaika voi olla noin kolme kuukautta, jolloin vastikkeet ja muut kulut tietysti juoksevat.

– 900 € – Asuntolainen korko (3kk). Harvalla meistä on täysin velaton asunto. On yleistä, että asunto myydään esimerkiksi kahden vuoden omistamisen jälkeen, jolloin asuntolainaa on vielä roimasti jäljellä.


217 500 € – Lopullinen nettohinta 3 kk päästä. Asuntoa myydessä on yleensä alkuperäisestä hinnasta sulanut kymmeniä tuhansia euroja. Luonnollisesti on poikkeuksia suuntaan tai toiseen, mutta tämä on keskimääräinen esimerkki.

Asunnon myynti sijoittajalle on nopeaa

Asunto Rahaksi -palvelun tavoitteena on iskeä tähän väliin mallilla, jossa voittavat sekä asunnon ostaja että myyjä. Sen sijaan, että asunnon myyjä käy läpi pitkän prosessin kiinteistönvälittäjän kanssa ja kärsii epävarmuudesta ja esittelyjen riesasta, voi koko kauppa hoitua yhdellä tapaamisella.

Jos esimerkiksi tarjoamme asunnosta 225 000 – 230 000 euroa, olemme saaneet asunnon edullisesti ja myyjä on saanut 7500 – 12500 euroa enemmän kuin myymällä sen kiinteistönvälittäjän kautta “normaalisti”. Käytännössä tässä mallissa suurin häviäjä on kiinteistönvälittäjä, jonka palveluksia ei käytetä.

Lisäksi myyntiaika lyhenee keskimääräisestä kolmen kuukauden odottelusta parhaimmillaan vuorokauteen. On monta sellaista elämäntilannetta, jossa nopeat kaupat asunnosta saattavat pelastaa paljon.

Myyjä on voinut jäädä kahden asunnon loukkuun, asunnon voi omistaa kuolinpesä joka haluaa saada raskaan ja surullisen prosessin nopeasti hoidettua tai yleisimmin asiakkaamme on aivan tavallinen asunnon omistaja, joka saa meiltä saman rahan kuin markkinoilta ja säästää paljon aikaa ja vaivaa.

Toki jos haluaa säästää, voi asunnon myydä myös itse. Teimme sitä varten erilliset ohjeet myyjille. Jos sinulla on myyjän lahjoja, voit tehdä hyvänkin tilin näkemällä vaivaa. Asunnon myynti sijoittajalle on toki mahdollista myös senkin jälkeen kun olet asunnon laittanut jo myyntiin itse.

Kuitenkin huijaatte

Asunnon myynti sijoittajalle kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta. Miksi sijoittaja maksaisi kunnollisen hinnan asunnosta? Onko tässä jokin koira haudattuna?

Olemme toimineet alalla pitkään. Futurigo Oy on perheyritys, jonka taustalla on vuosikymmenien kokemus kiinteistöalalta. Jos toiminta olisi epärehellistä, olisivat kaikki asiakkaat kaikonneet jo vuosia sitten ja yritys kaatunut. Toimintaa jatketaan nyt toisessa sukupolvessa ja tulevaisuudessa toivottavasti vielä monessa.

Kaikki asuntojen toteutuneet kauppahinnat löytyvät nykyään verkosta, pyyntihintoja voi helposti vertailla Oikotiellä tai Etuovessa ja useimmilla on takanaan ainakin pari asuntokauppaa ja tarvittaessa myös välittäjältä voi pyytää hinta-arvion asunnosta.

Ei ole mitään järkeä pyrkiä tekemään mitään muuta kuin avointa kiinteistökauppaa. Jos saamme ostettua asunnon suoraan myyjältä ilman, että väliin pääsevät kiinteistönvälittäjät tai muut välikädet, molemmat osapuolet hyötyvät.

Asunnon myynti sijoittajalle voi olla myös sinulle vaihtoehto johon kannattaa tarttua. Ota meihin yhteyttä, niin keskustellaan nopeista kaupoista. Yhteydenotto tai tarjous ei tietenkään velvoita sinua mihinkään. Hyvät kaupat toteutuvat vain, jos molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä.

Jaa tämä somessa

Katso myös