Asunnon myynti itse 1

Asunto Rahaksi3 kommenttia

Jaa tämä somessa

Aiheena asunnon myynti itse – taitava kiinteistönvälittäjä myy hyvän asunnon hetkessä, mutta ottaa siitä luonnollisesti sievoisen palkkion. Kiinteistönvälittäjän osuus kaupasta vastaa yleensä helposti asunnon myyjän tai ostajan kuukausipalkkaa. Jos kuukausipalkkansa eteen viitsii tehdä sen 150 tuntia töitä, niin miksei viitsisi asunnon myynnistä saatavaa tuloa varten? Miten olisi asunnon myynti itse?

Helpointa on tietenkin myydä asunto suoraan sijoittajalle, esimerkiksi meille (pakollinen mainos), jolloin ei tarvitse tehdä yhtään mitään ja rahat tulevat samantien. Asunnon myynti kokonaan itse ei kuitenkaan ole mikään ylitsepääsemätön urakka.

Tästä kirjoituksesta tuli niin pitkä, että päätimme jakaa sen kahteen osaan. Linkki seuraavaan osaan löytyy tämän kirjoituksen lopusta. Tai tästä.

Asunnon myynnin voi jakaa karkeasti seuraaviin vaiheisiin:

 1. Hinnoittelu
 2. Paperit
 3. Kuvat
 4. Ilmoituksen laatiminen
 5. Markkinointi
 6. Asuntoesittely
 7. Kaupat
 8. Jälkihoito

Asunnon oikea myyntihinta

Asunnon sopiva pyyntihinta täytyy jotenkin selvittää. Joku ilkeämpi saattaisi pyytää tarjouksen meidän palvelustamme ja käyttää muutaman kiinteistönvälittäjän kotonaan arviokäynnillä. Se on toki tehokasta, mutta samalla myös aika moraalitonta.

Varsin hyvän arvion voit tehdä myös itse tutustumalla asuntojen toteutuneisiin kauppahintoihin verkossa ja katselemalla vastaavien asuntojen pyyntihintoja eri palveluissa. Jos asuntokaupasta ei ole kulunut vielä pitkään, on itse maksettu hinta (ja jäljellä oleva asuntolaina) varmasti tuoreessa muistissa, jolloin niistä on apua hinnan määrittelyyn.

Hintaa ei kannata asettaa tarpeettoman ylös, jolloin kukaan ei uskalla tulla edes katsomaan asuntoa. Liian halvalla myynti taas on vääryys itseä kohtaan, joka kaduttaa jälkeenpäin. Voit myös kysyä itseltäsi, mitä olisit valmis maksamaan tästä itse.

Tarvittavat paperit

Ilmoituksen laatimisen yhteydessä sinulla pitää olla hankittuna erinäisiä papereita. Tarvitset isännöitsijäntodistuksen, yhtiöjärjestyksen, taloyhtiön taloustiedot (tilinpäätös ja tase), energiatodistuksen, pitkän tähtäimen remonttisuunnitelmat ja pohjapiirroksen.

Voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta kaikki nämä paperit saat taloyhtiön isännöitsijältä, joka on niitä varmasti aiemminkin toimittanut kun asuntoja on taloyhtiöstä myyty. Kysyvä ei tieltä eksy.

Mikäli myyt omakotitaloa, on sinulla kaikki vaadittavat paperit jo todennäköisesti olemassa. Näiden lisäksi tarvitset toki myös mahdollisten muiden omistajien suostumuksen ja kuolinpesän tapauksessa perunkirjan.

Kun paperit ovat kunnossa, voit alkaa panostamaan asunnon myynti-ilmoitukseen, joka sitten julkaistaan verkossa. Ensin kuvat ja sitten teksti. Voi olla helpompaa hahmotella ilmoitus ensin vaikka Wordissä ja sen jälkeen kopioida se sivustoille, joissa haluat myydä.

Hyvät kuvat myyvät asunnon

Olet varmasti itsekin asuntoa ostaessa selannut ilmoituksia ja pitänyt jotain asuntoa aivan ihastuttavana, samaan aikaan kun joku toinen lähes samanlainen tuntuu suorastaan tympeältä. Usein kyse ei ole siitä, että asunnot ovat niin erilaisia – kuvat nimittäin ratkaisevat paljon.

Asuntoa myydään pääasiallisesti kuvilla. Lähes mistä tahansa kaupungista löytyy samaltakin alueelta usein kymmeniä, ellei satoja myytäviä kohteita, joita ihmiset selaavat. Asunnosta otettu kuva on käytännössä ainoa asia, jolla potentiaalisen ostajan saa tutustumaan itse ilmoitukseen. Asunnon myyntikuvien täytyy tehdä positiivinen ensivaikutelma.

Tässä kohti on aivan järkevää käyttää ammattilaisen palvelua. Suomessa on lukuisia valokuvaajia jotka ovat nimenomaan erikoistuneet ottamaan hyviä myyntikuvia. Yksi ammattilaisten suosima kikka on laajakuvalinssin käyttö, joka saa asunnon näyttämään todellista suuremmalta. Tässä kannattaa kuitenkin pysytellä kohtuudessa. Mikäli tuntuu, että kamera pysyy kädessä, voit ottaa toki kuvat myös itse.

Kuvien olisi hyvä olla valoisia, asunnon kuvaushetkellä siisti ja mahdollisuuksien mukaan stailattu. Toisin sanoen itselle niin rakkaat kilkkeet piiloon, Uuno pois sohvalta, verhot auki ja valoa sisään. Kännykkäkamerat ovat nykyisin hyviä, mutta jos asunto ei ole erityisen valoisa, voi kuvista tulla tarpeettoman tummia. Niitä toki voi helposti käsitellä soveltuvalla ohjelmalla tai vaikka verkossa, esimerkiksi täällä.

Asunnon myynti-ilmoituksen laatiminen

Hyvä myynti-ilmoitus koostuu kolmesta asiasta: myyvä otsikko, laadukkaat kuvat ja houkutteleva myyntipuhe. Näiden lisäksi laitat ilmoitukseen luonnollisesti myös pohjapiirroksen ja kaikki oleelliset perustiedot asunnosta.

Ostajaa kiinnostavat tulevat remontit, asumiskustannukset ja käytetyt materiaalit. Joillekin ostajille esimerkiksi muovimatto tai laminaatti voi olla täysin poissuljettu vaihtoehto, jolloin säästyt tarpeettomilta asuntonäytöiltä kun kerrot kaiken olennaisen ilmoituksessa.

Tässä – niin kuin kaikessa muussakin – on hyvä olla rehellinen. Vaikka kuinka tekisi mieli jättää pois kaikki negatiivinen, on ihmisen aina helpompi käsitellä ne etukäteen kuin saada jälkikäteen tietoonsa. On parempi myydä vesivahingon kärsinyt asunto halvemmalla kuin taistella jälkikäteen oikeudessa. Älä ole tämä myyjä.

Myynti-ilmoituksessa on tarpeetonta runoilla liikaa. Panosta oikeinkirjoitukseen ja asiasisältöön. Ei kannata ottaa mallia kiinteistönvälittäjien pahimmista kliseistä. Ne lähinnä naurattavat.

Lue: Asunnon myynti itse – osa 2

Jaa tämä somessa

Katso myös

kommenttia

 • Mihin tarvitaan kiinteistönvälittäjää? » Asunto Rahaksi

  07/12/2019

  […] voi kuka tahansa myydä helposti itse jos viitsii nähdä vähänkään vaivaa. Kaikki kauppapaikat ovat nykyään verkossa, eikä […]

 • Näin myyt asunnon itse » Asunnon myynti itse 2 » Asunto Rahaksi

  07/12/2019

  […] on toinen osa Asunnon myynti itse –artikkelista. Artikkeli jaettiin kahtia, koska siitä meinasi tulla niin pitkä. Jos tulit suoraan tälle […]

 • Asunnon myynti sijoittajalle - mistä on kyse » Asunto Rahaksi

  07/12/2019

  […] jos haluaa säästää, voi asunnon myydä myös itse. Teimme sitä varten erilliset ohjeet myyjille. Jos sinulla on myyjän lahjoja, voit tehdä hyvänkin tilin näkemällä vaivaa. Asunnon myynti […]

 • Kommentointi on suljettu.