Asunnon myynti itse 2

Asunto Rahaksi01 kommenttia

Jaa tämä somessa

Tämä on toinen osa Asunnon myynti itse –artikkelista. Artikkeli jaettiin kahtia, koska siitä meinasi tulla niin pitkä. Jos tulit suoraan tälle sivulle, niin lue ensin edellinen osa.

Asunnon markkinointi

Menestyvän kiinteistönvälittäjän tapaan, tulee tietysti myös sinun hankkia rolex, suihkurusketus ja ainakin ottaa itsestäsi kuvia urheiluauton ratissa. Auttaa myös jos kerrot sosiaalisessa mediassa, miten asunnot lähtevät käsistä ja työtä tehdään 24/7.

Ei vaiskaan.

Kiinteistönvälittäjän markkinointi on suurelta osin hänen itsensä markkinointia. Asunto myydään erikseen ja asunnon myynti itse on mahdollista. Aiemmin laadittu asuntoilmoitus laitetaan esimerkiksi Oikotie.fi -palveluun, Etuoveen tai vaikkapa Toriin.

Suurin osa asunnon ostajista menee suoraan näihin palveluihin etsimään sitä unelmien asuntoa omalta suosikkialueelta. Jos kuvat ja ilmoitus onnistuivat nappiin, saattaa asunto lähteä jo siinä. Esimerkiksi Oikotie Asunnoissa on “joka viikko noin 700 000 eri kävijää ympäri Suomea”.

Tämän lisäksi omaa ilmoitustaan voi jakaa sosiaalisessa mediassa, pyytää ystäviä jakamaan ja vaikkapa mainostaa Facebookissa. Ei se mitään rakettitiedettä ole. Pienellä vaivalla saa tehtyä 90% saatavilla olevasta markkinoinnista ja loput 10% mitä ammattilainen voisi tehdä päälle, tuskin ratkaisevat mitään. Asunnon myynti itse ei ole millään tavalla noloa ja päivityksiä voi varsin hyvin jakaa.

Asuntoesittely

Luonnollisesti asuntoa tulee myös näyttää kiinnostuneille. Yleensä on tapana ilmoittaa jokin näyttöaika, joka useimmiten on sunnuntai-iltapäivänä, koska silloin useimmilla on vapaata. On toki myös mahdollista sopia lähinnä yksityisnäyttöjä kiinnostuneille silloin kuin teille parhaiten sopii.

Asunnon myynti-ilmoituksen lanseerausvaiheessa voi olla hyvä pitää niinsanottu “ensiesittely”, jota markkinoi erityisesti.

Asunnon myynti itse on kuitenkin siitä kätevää, että näytöt voi pitää silloin kuin se omaan aikatauluun sopii, eikä tarvitse lähteä asunnosta “evakkoon” myyjän tullessa sitä esittelemään.

Asunto-esittelyyn tulee kaikesta huolimatta valmistautua huolella.
Lienee itsestään selvää, että ennen esittelyä paikat on siivottu – myös sellaiset joita ei itse yleensä siivoa. Ostajat tutkivat komerot, katsovat varastotilat ja silmäilevät pihaa. Epäsiistit, kaikenlaista romua täynnä olevat paikat ovat asuessa normaaleja, mutta ostaessa voivat luoda huonon mielikuvan asunnon kunnosta.

Vaikka jokainen meistä yleensä kerää asuntoonsa kaikenlaisia koristeita ja rihkamaa, miellyttää avara ja siisti asunto ostajan silmää yleensä enemmän. Kaikilla on kuitenkin erilainen maku, jolloin ostajan pitää kyetä kuvittelemaan miltä asunto hänen käytössään näyttäisi.

Toki myös asuntonäyttöihin voi valmentautua helposti etukäteen vaikka myy asuntoa itse. Ehkä olettekin vaihtamassa asuntoa, jolloin on aivan luontevaa muutenkin käydä katsomassa miten eri kiinteistönvälittäjät toimivat ja “stailaavat” myytävät asunnot. Imitaatio on imartelun korkein muoto.

Asuntokauppa

Asuntojen myyntiajat vaihtelevat. Joskus voi mennä kuukausia, joskus ostaja soittaa samana päivänä kun ilmoitus on julkaistu. Kaikessa on aina mukana sattumaa, eikä sitä voi täysin ennakoida. Myös ammattilaisille tulee tilanteita, jossa joku kohde menee samantien kuin kuumille kiville ja toinen ei tunnu kelpaavan kenellekään ja toisella kertaa samoilla alueilla tilanne voi olla taas päinvastainen.

Jos myyntiaika tuntuu venyvän, yleensä ensimmäinen keino on tarkistaa hintaa. Tämän kanssa kannattaa olla kuitenkin varovainen, koska hinnan lasku ja pitkä myyntiaika yleensä viestivät ostajille myyjän epätoivosta. Liian suurta lähtöhintaa kannattaakin välttää alusta asti. Oikean hinnan löytäminen on asunnon myynnissä vaikeaa ja etenkin jos asunnon myy itse.

Ostotarjouksen tullessa siihen kannattaa tutustua huolella. Varmista, että hinnan lisäksi myös muut tarjouksen ehdot ovat sellaiset, että ne sopivat sinulle. Kuka maksaa mitäkin ja on mistäkin vastuussa. Pieniltä tuntuvat vastuut saattavatkin tehdä tuhansien eurojen loven lompakkoon, mikä on otettava huomioon kokonaisuudessa.

Kun ostotarjous on hyväksytty, tulee laatia kauppakirja. Asunnon kauppakirjapohjia löytää nopealla haulla verkosta useampia, kuten esimerkiksi Etuovesta tai sellaisen voi laatia myös Sopimuskoneella. Kauppakirjaan tulee kirjata kaikki asunnon puutteet ja viat sitä myydessä, ellet halua joutua niistä jälkikäteen vastuuseen. Luonnollisesti rehellisenä myyjänä olet ne myös käynyt ostajan kanssa läpi jo neuvotteluvaiheessa.

Käytännössä aina kaupat tehdään viime kädessä pankissa, jolloin sovitte ostajan kanssa yhteisen ajan pankkiin, jossa varsinainen kauppa tehdään. Pankit auttavat usein myös kauppakirjan teossa ja varsinaisen kaupankäynnin byrokratiassa – saavathan ne asuntokaupoista aina rahaa. Pankkia ei haittaa vaikka asunnon myy itse, niiden liiketoiminta on lainoissa.

Asunnon myynti itse sijoittajalle

Luonnollisesti kun meidän sivuilla ollaan, olisi outoa olla mainostamatta myös omaa palvelua. Jos asunnon myynti itse tuntuu työläältä, niin tarjoa sitä meille. Voit ottaa helposti yhteyttä vaikka puhelimitse tai sivuilta löytyvän yhteydenottolomakkeen kautta. Perille tulee myös vapaamuotoinen sähköposti.

Asunto Rahaksi on sivusto, jonka kautta voit myydä asunnon suoraan sijoittajalle. Emme yritä edes väittää, että maksamme asunnostasi enemmän kuin muut. Pyrimme maksamaan asunnosta niinsanotun nettohinnan, joka on käytännössä kuitenkin sen, mitä asunnon myyjälle jää käteen kun välistä jätetään pois tinkaajat ja kiinteistönvälittäjän palkkio.

Käytännössä sinulle jää käteen saman verran kuin kuukausien myyntiruljanssin jälkeen, mutta meiltä saat rahat parhaimmillaan samana päivänä tarjouksesta. Meidän katteeme tulee käytännössä siitä, minkä kiinteistönvälittäjä muuten ottaisi sinulta.

Tarjoaminen ei sido sinua yhtään mihinkään. Mikäli tulit tänne sivuille muuta kautta, vilkaise etusivuilta mitä tarjoamme asunnon myyjälle.

Jaa tämä somessa

Katso myös

kommenttia

  • Asunnon myynti itse 1 » Asunto Rahaksi

    08/12/2019

    […] Tästä kirjoituksesta tuli niin pitkä, että päätimme jakaa sen kahteen osaan. Linkki seuraavaan osaan löytyy tämän kirjoituksen lopusta. Tai tästä. […]

  • Kommentointi on suljettu.